En sak som jag vill prata om är hur jag förhåller mig till mat. Det var inte länge sedan jag blev utskriven från Länsät och jag kämpar fortfarande med matdemonen och med att faktiskt få i mig allt jag behöver. Jag tycker fortfarande att det är extremt provocerande att höra folk prata om kalorier, vikt och dieter. Hur det verkar som att vårt enda mål i livet ska vara viktnedgång. Såklart förstår jag om någon av hälsoskäl vill gå ner i vikt, men jag tror inte alls på att tjock=ohälsosam. Det är väldigt individuellt vad man mår bra utav, och det är ungefär det som är min filosofi kring mat (och allt annat i livet). Om du mår fysiskt dåligt av att äta en viss typ av mat så tycker jag absolut att du ska undvika att äta den. Men om du gör det för att du tror att det ska få dig att må bättre psykiskt så tror jag att du har fel. Visst, hälsa föder hälsa och är du tex deprimerad kanske du mår bättre av att äta enligt kostcirkeln än att bara äta tex snabbmat. Men det är inte det jag menar. Det jag menar är att du inte kan förändra hur du ser på dig själv genom att ändra ditt yttre. Jobbet måste göras inifrån. Om du då slutar äta en viss typ av mat för att du fysiskt mår bättre av det så är du ju faktiskt schysst med din kropp och talar om för den att du vill att den ska må bra. Säger du istället att du ska sluta äta en viss typ av mat för att du inte är nöjd med hur du ser ut är du istället rätt taskig mot din kropp och förmedlar att den inte duger som den är. Det finns såklart en miljard orsaker till varför någon vill förändra sitt utseende, och om du känner dig nöjd och tillfreds med livet ändå så kan du väl fortsätta som du gör. Men mår du dåligt och tror du att kommer bli lycklig om du bara förändrar denna enda grej i ditt utseende så är det dags att tänka om. 
 
Jag är inte allergisk mot någonting, och för det är jag evigt tacksam! Jag kan äta precis allt jag vill. Jag har också ett jobb som ger mig ekonomisk frihet att äta sånt som jag tycker är gott, inte bara äta för att överleva. Dessutom bor jag i ett land där möjligheten finns att äta en varierad kost. Då tycker jag det vore otroligt synd att inte tillåta mig själv att göra det! Betyder det att jag äter allt hela tiden? Absolut inte. Men jag äter det jag vill när jag vill. Och viktigast av allt så äter jag det jag mår bra av. Jag vill inte ta upp några specifika matgrupper, för jag vill inte trigga någon, men viss mat undviker jag delvis eftersom min kropp mår bättre av att inte äta det. Men så ibland är det det som bjuds på och eftersom jag inte är allergisk och tycker att det är gott så äter jag det då. 
 
Det är rätt svårt att skriva om mat utan att nämna specifika matgrupper. Men jag tror det är viktigt att inte dela in mat i olika grupper, inte ens när man förmedlar att det inte är någon fara att äta från just den gruppen. För all mat är bränsle och alla människor behöver äta olika för att må bra. Mat är också en stor del av livet, vi samlas ofta kring mat och njuter när vi äter någonting gott. Så varför inte blanda nytta med nöjde och äta det man mår bra av OCH gillar? Du känner dig själv bäst, ät det du mår bra av och se till att njuta av det samtidigt!
 
Här har vi en sann inspirationskälla till mañana-livet!
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress