Idag är det internationella Suicidpreventiva dagen. Runt om i landet samlas människor för att hylla de medmänniskor som gör livet lite lättare för de som lider av psykisk ohälsa och för att minnas de som gått bort i suicid. För mig är denna dag en viktig dag, en dag dåvärlden får insikt i vad psykisk ohälsa kan leda till. Under 2018 dog 1268 personer i Sverige till följd av suicid. Av dessa var 886 män och 382 kvinnor.
 
Den känns även extra viktigt eftersom jag själv har litdit av psykisk ohälsa och vet hur det är att ha tankar på att ta sitt eget liv. För att hjälpa till att bryta tabun om psykisk ohälsa och självmord vill jag därför dela med mig av min egen historia. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. 
 
Än idag lider jag av psykisk ohälsa. Jag är diagnostiserad med bulimi, GAD och depression. Varje dag är en kamp, men jag mår idag bättre än vad jag gjorde för 2 år sedan, mycket bättre. Det var då jag sökte hjälp för första gången. Innan dess gick jag runt i min egen bubbla med ett påklistrat leende och tänkte aldrig någonsin söka hjälp. Detta av två anledningar: jag måste ta mig ur det själv (högpresterande) och jag är inte tillräckligt sjuk (okunskap). När tankarna som sa att livet var meningslöst och att jag inte längre ville leva blev jag rädd. För jag ville vilja leva! Det var nog där och då, i en hög på golvet i min sambos armar jag insåg att jag nog faktiskt var sjuk. Från den dagen har jag fått hjälp inom primärvården och psykiatrin, och idag är jag på god väg att bli frisk. Vissa sår kommer jag säkert få bära med mig resten av livet, men under färden kommer jag kunna leva rikt. 
 
Jag har haft tur. Det tog mig nästan 2 år att få rätt diagnos och rätt hjälp, 2 år fulla med tvivel, självhat, frustration och orkeslöshet. Tvivel på min egen ohälsa, hittar jag bara på? Självhat för att jag inte lyckades ta mig ur det på egen hand. Frustration över att aldrig får ett svar. Orkeslöshet för att hur mycket jag än kämpade så kändes det inte som jag kom någonstans. Men jag har haft tur. Jag har haft min familj och mina vänner som ett enormt stöd. Jag har haft bra jobb under tiden. Och jag har haft min hund. Om jag inte hade haft allt detta vet jag inte hur jag skulle ha orkat ta mig dit jag är idag. Jag har haft den där envisheten att få tillbaka livet och få känna meningsfullhet. Om den hade brunnit ut, vem hade jag varit idag då? Hade jag ens funnits? 
 
Det känns så himla hemskt att säga så, att jag inte ens vet om jag hade funnits. Det kan jag inte veta och det är egentligen dumt att spekulera i det. Men jag vill ändå säga det, för självmordstankar kan komma till vem som helst. Oavsett hur lyckat dennes liv kanske ser ut i någon annans ögon. Och det är så viktigt att prata om detta. Suicid är inte en akt av egoism, det är en sista utväg från något som känns omöjligt att leva med. 
 
"Men det finns ju hjälp att få!". Ja det gör det. Men för många kanske inte hjälpen kommer tillräckligt snabbt, problemet uppdagas inte i tid. Många gånger för att den som går med suicidtankar inte törs söka hjälp, För att än idag, 2019, är psykisk ohälsa tabu. Jag hoppas att mit inlägg kan vara en del av att bryta denna, så att fler vågar söka hjälp. 1268 personer är 1268 personer för mycket. 
 
Till sist vill jag till mina nära och kära som läser detta berätta att jag aldrig har planerat för eller försökt att begå självmord. Tack vare er fick jag hjälp innan dess, det är jag er evigt tacksam för. 
Anonym

Bra skrivet, viktigt att tänka på vilket stort problem det faktiskt är.
Man kan ju sätta det i proportion till trafikdöda,mellan 300-400 2018 kommer inte ihåg exakt.
Och det rapporteras det om jätte mycket.
Hur ofta läser man om självmord? Inte ofta.
Jag själv har de senaste 20 åren haft självmord som ett alternativ, det har funnits där som en sista utväg.
Men jag har alltid funnit något som gjort det värt att fortsätta.
Fortsätt att ta emot all hjälp du kan få,och använd nära och kära till att få livs lust. Det är därför man har vänner❤

Svar: Du har så rätt! Vad tråkigt att höra att du haft tankar på självmord.. Jag hoppas du mår bättre idag och lever det liv du vill och förtjänar! <3
Nathalie Schmidt

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress