Jag har tidigare skrivit om det här med tvångstankar och ätstörningar. inlägget hittar du här. Hur jag tex alltid måste spegla mig i alla fönster jag går förbi. I min behandling har jag fått en uppgift som är lite snarlik det här med tvångstankar, som går ut på att identifiera hur jag smyger. Låter kanske lite flummigt, men att smyga innebär att undvika saker för att slippa obehag.  

Eftersom jag har en ätstörning är rätt stor del av mig fylld med tankar som kretsar kring hur jag ser ut. Min behandlare bad mig att fördela ut hur mycket av mina tankar som går till figur, kropp, familj och vänner. Jag gjorde följande fördelning:

 
Genom att se denna fördelning är det kanske inte så konstigt att förstå att många saker jag gör för att slippa obehag är relaterade till min figur och min vikt, och generellt hur jag ser ut. Ett exempel är att jag udviker att ha kläder som inte kan dölja valkarna på min mage. Också att sitta ner utan att täcka magen med något, tex ett bord, korslagda armar eller en kofta. 
 
Jag är ganska säker på att fler än jag smyger på liknande sätt när det gäller sitt utseende, ätstörd eller inte. Därför vill jag dela med mig av övningen och kanske uppmärksamma er på något som ni kanske bara gör av ren vana, men som ändå förminskar er. 
 
Det är ingen avancerad uppgift, men den kan vara svår. Den går som sagt ut på att identifiera smygande beteenden. För att göra det enklare att identifiera beteenden kan man dela upp dem i kategorier: 
 
Platser
Finns det platser som du undviker för att slippa obehag? Jag undviker gärna
badhus och stränder, eftersom jag inte vill att andra människor ska se mig i badkläder. 
 
Personer
Det kan finnas personer som du väljer att undvika för att de skapar obehag.
Något som skapar obehag hos mig är att träffa vältränade kvinnor,
det får mig att känna mig sämre än vad jag egentligen är. 
 
Händelser/Sysslor
Detta kan tex vara att undvika vissa kläder, inte äta på ofentliga platser,
undvika speglar och ja vad som helst egentligen. Sådant du undviker att
göra för att det får dig att känna ett obehag. 
 
Kroppspostitioner
Jag undviker att ligga på sidan i sängen, för jag känner ett stakt obehag av att se
min mage i den profilen. Jag undviker också att ta bilder i högerprofil,
eftersom jag har en glugg på höger sida. Det kan också handla om att man
undviker vissa sexuella positioner,  för att man inte vill att
ens partner ska se en från en viss vinkel. 
 
 
Fundra i en vecka på vilka saker du gör eller inte gör för att undvika obehag och skriv ner dem, och grattis, du har lyckats med uppgiften! 
 
Självklart kan denna övning vara hjälpsam i andra situationer som inte innefattar ens kropp. Men övningen kommer från boken "Lev med din kropp - om acceptans och självkänsla", en bok med budskapet att leva det liv du vill MED din kropp och det utseende du har idag. Läs mer om boken på förlagets hemsida här
 
Jag tycker att detta är en bra övning, den gör att jag får upp ögonen för hur mycket tid min ätstörning tar ifrån mig, tid som jag vill spendera på en massa annat roligt! Jag frågade min behandlare direkt hur jag blir av med dessa beteenden. Hon log och sa "det kommer vi till längre fram". Jag ska försöka att inte ha så bråttom.. Det brukar bli bäst om man skyndar långsamt!
 
Jag hoppas att ni uppskattade att jag delade med mig av denna övning. Och boken! Jag lovar att den snart står i min bokhylla. 
 
Ta hand om er!
 

 

Anonym

Vilken intressant övning, kunde direkt identifiera några situationer jag undviker.
Men vad gör man för att sluta med det?
Som person är jag väldigt lösningsorienterad, och det här vill jag fixa direkt.
Kanske man bara slutar med att undvika situationer?
Utmana sig själv lite, det här kan bli spännande 😀

Svar: Jag är precis lika! Första steget är nog att bli medveten om dessa beteenden, så att utmana dig att sluta är nog en bra idé :D
Nathalie Schmidt

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress