Något jag har väldigt svårt för är att stå upp för mig själv. Jag låter gärna andra bestämma vad som ska göras och när. Som jag tog upp i mitt förra inlägg vill jag inte vara en börda för någon annan, och att då låta någon annan bestämma gör att jag inte får så dåligt samvete. Det har till och med gått så långt att jag inbillat mig själv att jag inte ens VET vad JAG vill, och har det som en ursäkt till mig själv när jag låter andra bestämma. På ett sätt ser jag det också som att vara en god medmänniska, att låta andra få göra det de vill. Men allvarligt talat så vet jag ju precis vad jag vill och inte vill. Jag vet när jag egentligen inte orkar göra någongting och när jag vill göra något helt annat. Jag måste bara lära mig att lyssna på det och sätta mina behov först. Det innebär inte att jag har intentioner att vara en skitstövel som kör över alla andra. De innebär bara att jag måste ta en seriös titt på energi ut och energi in. I vissa fall får jag energi av att göra något jag till en början gärna hade skippat, för att det kanske betyder väldigt mycket för någon annan. Det liksom ger mer än vad det tar. Men många gånger är det inte så, saker bara tar energi och dränerar mig. Det är då jag behöver stå upp för mig själv och mitt välbefinnande. 
 
Eftersom jag får dåligt samvete av praktiskt taget allting så blir det extra jobbigt när jag kommer i kontakt med människor som medvetet försöker spela på mina skuldkänslor eller använder andra typer av härskartekniker. Det blir liksom ännu svårare att stå upp för mig själv då. Därför har jag fått uppgiften av min behandlare att läsa dessa böcker av Elaine Eksvärd. 
 
 
Böckerna Härskarteknik - den fula vägen till makt
och Vardagsmakt - Tio strategier som ger och genomskådar makt. 
 
 
I Härskarteknik går Elaine igenom 8 huvudtyper av häskartekniker, ger exempel och föreslår hur vi kan tackla jobbiga situationer. Mer om de olika härskarteknikerna kan du läsa här. Boken Vardagsmakt handlar mer om strategier man kan använda sig av för att få mer makt över sin egen vardag och hur man får andra att lyssna och göra som man vill. 
 
Jag har läst båda dessa böcker tidigare och tycker att de är väldigt bra! Men nu har jag fått i uppgift att läsa dem mer som "studiematerial". Förhoppningsvis får jag lite konkreta tips på hur jag ska tackla vissa situationer där jag vanligtvis får dåligt samvete och hur jag med retorik kan stå upp för mig själv. De få gånger jag faktiskt har satt ner foten och sagt ifrån har jag oftast varit uppumpad av irriation och det som i själva verket skulle hjälpa mig sjtälper mig när det skapar osämja.
 
Så om någon känner igen sig i mina problem ger jag tipset om att införskaffa dessa böcker!
 
Ta hand om er!
 
 
 
 
Anonym

En mycket vis man sa för länge sedan till mig, den viktigaste personen i ditt liv är du.
Det betyder att om du tar hand om dig själv, först och främst,kan du vara an

Anonym

Sorry! Sände innan jag var färdig.
Jo! Meningen med det är, att sätta sig själv först är inte egoistisk. Tvärtom, om du mår bra, så kan du få andra att må bra. Så sätt dig själv först,det är du verkligen värd.
Tack så mycket för att du delar med dig.

Svar: Haha lätt hänt! Tack för dom orden, det är så sant! Ibland behöver jag påminna mig själv om det, det är lätt att glömma bort.. Tack för att du läser och lämnar en kommentar ❤️
Nathalie Schmidt

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress