Jag som är överviktig upplever att folk gärna vill försöka lösa mitt ”problem” genom att berätta för mig hur jag kan bli mer hälsosam, hur jag kan gå ner i vikt och fördelarna med att bli smalare. Det är som att det står stämplat ”tjock idiot” i min panna. Jag försöker tänka att dessa människor bara vill mig väl, men det får exakt motsatt effekt. Det gör mig skitledsen att folk tror att jag är dum i huvudet. För det första har jag IQ över 70 och har inte på något sätt en intellektuell funktionsnedsättning, därför vet jag att mitt BMI är för högt. För det andra är jag som bulimiker fullt medveten om hur dieter funkar (eller egentligen INTE funkar). Så innan du tror att en överviktig människa är dum i huvudet så tänk om, det är sällan fallet. 
 
”Okej, men om du vet då har du ju bara dålig karaktär”. Jaha, berätta gärna mer om mina egenskaper, du som känner mig så bra! På riktigt, det är dags för folk att fatta att övervikt inte alltid är frivillgt och att man inte alltid kan göra något åt det. Det kan ha med genetik och sjukdommar att göra. Och inte bara med ”fysiska” sjukdommar. I mitt fall handlar det om en ätstörning. Så det vi fick lära oss som små (som de flesta verkar ha glömt), att inte döma människor du inte känner, att du inte vet vad denna går igenom och att inte döma någon efter sitt utseende, är det dags att börja ta till sig. 
 
Jag har inte dålig karaktär! Jag har klarat en 5 år lång utbildning, det gör ingen som har dålig karaktär. Jag har sett till att kamma hem mitt drömjobb, inte heller gör någon med dålig karaktär det. Jag har uppfostrat en hund, jag har inga betalningsanmärkingar, jag har pengar på banken, jag är snäll mot alla jag möter, jag hjälper de som ber om hjälp och jag har en massa fler bra egenskaper. Jag är en BRA människa och har INTE dålig karaktär! 
 
Om det är otydligt vad budskapet med mitt inlägg är så är det följande: bara för att någon inte följer normer betyder inte det att denna är en dålig person eller en idiot. Se förbi det estetiska och titta på människan innanför skalet. Och var snälla mot varandra, vi vet inte alltid vad den andre går igenom.
 
Och var snäll mot dig själv! 
 
 
 
 Massa kärlek från solstolen ☀️
Anonym

Det är svårt att inte ta till sig av vad en massa "jag vet minsann bäst folk" säger.
Men jag resonerar så här, jag har familj och vänner, och dom känner mig,och tycker om mig för den jag är.
Och vad resten tycker,försöker jag inte bry mig om.
Lättare sagt än gjort kanske.
Tycker du verkar ha en sund inställning till livet,och verkar vara beredd att göra det som krävs för att bli bättre.
Då är du redan en lång bit på väg.

Svar: Det har du rätt i! Jag är också omgiven av människor som ser mitt verkliga värde, och för det är jag så tacksam! Jag är en lång bit på väg, men det finns de som inte är det och jag tror livet skulle bli enklare för alla om vi alla tänker oss för innan vi talar ☺️ Tack för din kommentar! ❤️
Nathalie Schmidt

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress